Detský letný tábor Slovenského rybárskeho zväzu v LRU mucha

Prvý letný tábor organizovaný SRZ zameraný na muškárenie sa konal v malebnom mestečku pod Vysokými Tatrami, vo Svite v dňoch 7. – 12. augusta. Zázemie sme mali na Kolibe, odkiaľ sme vyrážali na blízke revíry. Celý program tábora bol značne zmenený intenzívnymi zrážkami v predchádzajúcom týždni, ktoré spôsobili, že na rieku sme sa s deťmi dostali až vo štvrtok. O rozvoj rybárskych zručností 24 detí sa starali pomocní vedúci, juniorskí reprezentanti v muškárení, v zložení Alexandra Matisová, Tadeáš Turček, Miro Bumbera, Miško Tropp a Oliver Pačaj. Viazanie múch, ukážky, postupy a hodnotenie výtvorov detí mal na starosti Ľubo Výboch, s prepravou pomáhal Mário Žiak. No ale pekne po poriadku.

Po príchode detí a po slávnostnom otvorení tábora sme začali tréningom na lúke na suchu. Vyskúšali sme ako vedia deti nahadzovať a pracovať s muškárskou šnúrou. Po večeri sme sadli za zveráčiky a začali viazať. Potrebovali sme zistiť úroveň rybárskych a viazačských zručností jednotlivých detí a rozdeliť si ich s pomocnými vedúcimi do malých skupín, aby sme sa im mohli efektívne venovať.

V utorok sme sa zobudili do zamračeného rána s občasnými prehánkami počas celého dňa. Doobeda sa deti učili viazať jednu zo základných nýmf, aby si osvojili základné techniky a postupy viazania tejto skupiny mušiek a aby sa naučili dodržiavať základné proporcie mušky. Slnečné popoludnie sme využili a s deťmi sme opäť trénovali na lúke. Tentokrát na presnosť s muškárskou šnúrou a francúzskym náväzcom, ako aj zostavovanie náväzca na dve mušky na čas. Ešte pred večerou sme sa vrátili k zverákom a začali viazať suché a mokré palmerové mušky. Bola to aj príprava na lov na Svitských jazerách, ktoré sme zvolili pre ešte stále vysoký stav vody v rieke Poprad.

Streda patrila Svitským jazerám a jazernému muškáreniu, kde si deti preverili techniku hádzania a vyskúšali naviazané mušky. Všetkým sa darilo, niektorým viac, iným menej, no rybku si chytil každý. Rybačku sme ukončili predčasne, keď nás okolo tretej poobede vyhnal intenzívny dážď. Po návrate sa opäť viazalo, tentokrát už na rieku Poprad vo Svite.

Štvrtok nás privítal slnečným počasím a všetko nasvedčovalo tomu, že dažďa už bolo dosť. Po raňajkách sa deti rozliezli po rieke a obsadili celý revír chyť a pusť. Skúšali sa naviazané mušky, náväzce aj techniky lovu. S ubiehajúcim časom pribúdali aj úlovky a deťom sa s pribúdajúcimi úlovkami rozširovali úsmevy. Zrazu bolo plno nových zážitkov zo zdolávania ozaj pekných pstruhov, často dosahujúcich dĺžku päťdesiatich centimetrov. Príprava pred pretekmi ako sa patrí. Po večeri sme mali pre deti pripravené prekvapenie, a to besedu s majstrom sveta v muškárení z roku 2004 Miroslavom Antalom, ktorý deťom porozprával o svojich začiatkoch, o pretekaní a samotnom rybolove ako aj o príprave na majstrovstvá sveta. Deti ho zaujato počúvali, mali možnosť držať v ruke zlatú medailu majstra sveta, ktorú Miro doniesol. Počas dňa sa k nám pridal aj vedúci sekcie SZŠR LRU Mucha Michal Leibiczer, ktorý nám prišiel pomôcť s prípravou pretekov.

Piatok – deň pretekov. Deti sa po losovaní a otvorení pretekov rozišli na vylosované úseky. Čakali ich spolu štyri kolá, dve doobeda a dve poobede, v ktorých každý dvakrát chytal a dvakrát rozhodoval. Trať bola postavená na celom úseku chyť a pusť vo Svite. Po celej trati boli rozmiestnení vedúci a dozerali na dodržiavanie súťažných pravidiel a bezpečnosť detí. S postupujúcim časom úlovky pribúdali a musím povedať, že bez ryby neostal ani jeden pretekár. Aké by to boli preteky, keby dopadli podľa očakávania? Nudné. A tu všetkým doslova vypálil rybník sedem ročný Janko Turček, ktorý z dôvodu bezpečnosti brodil s pomocou brata Tadeáša, a vychytal si dve jednotky v oboch kolách. Na druhom mieste skončil Ladislav Mitáľ a na bronzovom stupienku skončil Andrej Mažári. Po gratuláciách a povinnom kúpeli víťaza v rieke Poprad si deti ešte naviazali úspešné mušky na posledný deň, sobotu, kde nás čakal lov na rieke Poprad v Poprade.

Posledný deň, po raňajkách si deti zbalili všetky veci a spoločne sme sa vybrali do Popradu. Počasie nám prialo, ryby spolupracovali a deti si parádne zachytali. Aj tí najslabší rybári chytili po štyri ryby. Čas ubiehal rýchlo a blížila sa hodina návratu do Svitu. Deťom sa veľmi od vody nechcelo a väčšina zúčastnených by ešte pár dní ostala. O piatej poobede už boli všetky deti bez ujmy na zdraví s rodičmi.

Na záver by sme radi poďakovali majiteľovi a zamestnancom Koliby za výbornú stravu a starostlivosť. MO SRZ Svit za poskytnutie revíru chyť a pusť na rieke Poprad, MO SRZ Poprad za poskytnutie revíru v meste na rieke Poprad, občianskemu združeniu Svitskí rybári za poskytnutie pstruhového jazera, Miroslavovi Antalovi za besedu a cenné rady a finty, o ktoré sa s deťmi podelil. Poďakovanie patrí Slovenskému zväzu športového rybolovu LRU Mucha za zabezpečenie pohárov a medailí na táborové preteky a vybavenie na viazanie, občianskemu združeniu Deti a mládež slovenského rybárstva o. z., firme Dohiku a firme Thymallus za spolufinancovanie viazacieho materiálu, háčikov a odmien pre pomocných vedúcich. V neposlednom rade patrí poďakovanie vedeniu SRZ za to, že podporilo myšlienku rybárskych táborov a všetkým deťom a organizátorom. Teším sa na ďalší ročník.

Petrov zdar

Ing. Martin Roth

vedúci tábora

sponzori a partneri

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *