Muškárska nedeľa DMSR 2023

Očami nestora slovenského muškárenia Petra Vrableca

Dostalo sa mi tej cti, že som bol požiadaný, aby som sa zúčastnil 26.2. 2023 v Kysuckom Novom Meste súťaže mladých viazačov umelých mušiek ako člen hodnotiacej komisie. Napriek určitým problémom som súhlasil s účasťou. A myslím, že som urobil dobre. Vidieť toľko detí so záujmom o viazanie mušiek pokope musí potešiť každého starého muškára. Sám som bol zvedavý na výtvory detí. Propozície boli dané už vopred s tým, že boli určené 3 vekové kategórie. Do 10 r. 10-15 r  a 15-19 r bez ohľadu na pohlavie a pokročilosť vo viazaní. Zvlášť boli ohodnotení najlepší začiatočníci – deti, ktoré nemajú skúsenosti s pretekaním. V jednotlivých kategóriách boli určené vzory mušiek ,ktoré museli uviazať. Mušku Red Tag (Červenoritka) v mokrej variante viazali všetky tri kategórie, druhá veková skupina, kde sa predpokladala už vyššia zručnosť, mala pridanú mušku Gammarus (Krivák) a tretia veková skupina, vzhľadom na predpoklad už pomerne veľkých skúseností (i keď aj tu sa našli začiatočníci), mali pridaný aj tretí – náročnejší typ mušky – suchý Quill v ľubovoľnom farebnom prevedení. Preto, že pre porotu neboli určené vzory podľa ktorých by mala hodnotiť výkony viazačov, a každý porotca má svoj pohľad na krásu a kvalitu mušky, krátkou poradou sa celá porota dohodla na určitých kritériách. Aby sa eliminoval príliš veľký rozdiel v hodnotení tej istej mušky odsúhlasilo sa bodovanie mušiek v škále 1-5 bodov, pričom najlepšie hodnotenie bolo 5 bodov. V skupinách s povinnosťou viazania 2 a 3 mušiek sa hodnotili mušky spoločne ,teda celá skupina mušiek mohla dosiahnuť max 5 bodov. Pri jednotlivých muškách boli kvalitatívne kritériá asi takéto.

Red Tag: strapček (štetka) primerane hustý, v dĺžke cca 1/3 dĺžky tielka a v smere osi mušky. Tielko viazané z ľubovoľného počtu lúčov pávieho pera, pravidelného valcovitého tvaru s možnosťou krúžkovania lametkou alebo drôtikom – krúžkovanie nebolo povinné. Nožičky, vzhľadom na požadovaný typ „mokrej“ mušky, boli prípustné aj dlhšie a šikmo sklonené dozadu. Hlavička dôkladne vyviazaná priväzovaciou niťou tak aby nezsasahovala do otvoru očka háčika.

Gammarus: základ tielka  so záťažou alebo bez záťaže vyviazaný zo srsti (dubbing), šenilky alebo iného riedko vláknitého materiálu v ľubovoľnej farbe, chrbátik vytvorený z ľubovoľnej fólie alebo UV lakom, celá muška prekrúžkovaná pravidelným krúžkovaním drôtikom, niťou alebo silonovým vláknom v pravidelných ovinoch – najmenej 4 oviny. Hlavička vyviazaná kónického tvaru prispôsobená farbou základu tielka. Nožičky vyčesané v spodnej časti tielka. Tykadlá a štetinky v zadnej časti nie sú povinné ale ak sú tak zvyšujú bodovú hodnotu mušky.

 Quill – Brčko, v suchej variante: štetinky z 3-5 lúčov kohútieho krčného pierka, tielko z očisteného pávieho brčka vytvarované do kužeľovitého tvaru, krídelká z CDC peria alebo výrezov letiek v dĺžke cca po koniec tielka vztýčené kolmo na tielko,  nožičky vo farbe štetiniek vyviazané ako venček kolmo na ramienko háčika alebo okolo základu krídel na spôsob padáčika – zvyšuje bodovú hodnotu musky.

Sám som bol prekvapený kvalitou a dokonalosťou mušiek mladých viazačov dokonca aj v najmladšej kategórii. Treba len udržať nadšenie a chuť detí do viazania a tí, ktorí máme dostatok ,resp. prebytok materiálov, podarovať ho mladým viazačom.

Petrov zdar

Peter Vrablec

výsledková listina

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *