MO SRZ Tisovec a práca s deťmi

MO SRZ Tisovec je najstaršou organizáciou na Slovensku. Vznikla v roku 1901 a založil ju Dr. Samo Daxner a ďalší 14 členovia. Medzi naše revíry patrí Rimava, Turiec, Furmanec a pre detský rybársky krúžok dôležitý kaprový rybník v Tisovci. Po ťažkom období kovidu a nefungovaní krúžku som si povedala, že naša organizácia potrebuje niečím „oživiť“. Po zmene výboru sa teda začali veci hýbať. Hneď, ako som odprezentovala nápad na zasadnutí členov o obnovení detského rybárskeho krúžku sa všetci jednohlasne zhodli, že ideme do toho. S plnou podporou vedenia sme teda začali fungovať v októbri 2022. Ako vedúca krúžku s pomocou dvoch členov našej organizácie sme oslovili aj základnú školu v Tisovci a v Revúcej, ktoré nám pomohli „nahnať“ deti do nášho spolku.

Prvé stretnutie, ktoré sme nazvali sústredenie sa konalo na chate Hájenka na Hrádku pri Ochtinskej aragonitovej jaskyni. S deťmi sme strávili víkend plný poučných aktivít pri súkromnej vode v Jelšave. Boli s nami deti rybárov, ktoré už čo to okúsili, čo sa týka rybárčenia, no aj deti, ktoré k rybe nepričuchli ani na Vianoce. J Takto začala cesta spolupráce medzi organizáciami v Tisovci, Revúcej a Jelšave. Za rok sme zažili mnoho spoločných aktivít, v zimných mesiacoch sme sa stretávali v interiéroch MO SRZ Tisovec a ZŠ J. A. Komenského v Revúcej, kde sa deti oboznamovali so základnými poznatkami o rybách, ktoré vedeli neskôr použiť priamo pri vode. Po absolvovaní teórie a zložením „skúšky“ deti dostali povolenky na rybolov a vtedy začalo skutočné dobrodružstvo. Pravidelne sme sa stretávali a utužovali vzťahy na spoločných rybačkách, kde sa neraz podarilo chytiť krásne kúsky. Tu si deti neraz skúsili, čo je tímová práca. Je úžasné vidieť, ako jedno dieťa beží s podberákom, ďalšie s metrom, peanom a pod. J Zúčastňovali sme sa miestnych pretekov, kde deti s úsmevom v tvárach súperili medzi sebou o najlepšie úlovky. Zorganizovali sme niekoľko víkendových akcií, kde sa učili v prírode pri vode, ako sa o ryby starať a ako s nimi správne zaobchádzať. Účasť detí bola vždy bohatá.

Do budúcna by sme sa chceli venovať jednotlivo rybolovným technikám aby si deti mohli vybrať, ktorým smerom by chceli ísť. Cieľom je zúčastňovať sa aj na pretekoch iných organizácií, kde si deti rozšíria obzory, keďže tento rok sme mali taký „rozbehový“. Môžem však povedať, že sme sa veľa naučili a poučili, ako to funguje a môže fungovať, keď ľudia spolupracujú. Veď deti sú naša budúcnosť. Nič by sa však nedalo organizovať bez pomoci skvelých ľudí, ktorí boli a sú ochotní vždy pomôcť. Touto cestou by som chcela poďakovať MO SRZ Tisovec za podporu v akomkoľvek smere, dobrým ľuďom, ktorí boli a sú ochotní poskytnúť priestory, sponzorom, bez ktorých by sa materiálne vybavenie na krúžok ťažko hľadalo, Delphin, Rypomix, Fishin.sk – Hronka, OKfish.sk. Teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Petrov zdar.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *